måndag 23 mars 2009

Populära bilistlögner


Hatet mot oskyddade trafikanter tar sig ibland enfaldiga uttryck. Ett av de mer bisarra är det eviga tjatet om oskyddade trafikanter "som kastar sig ut framför bilen så att man inte har en chans att stanna". Följer man vad som skrivs i svenska media om cyklister och fotgängare via t ex Sesam Nyhetssök (rekommenderas) så hittar man nästan varje dag varianter på detta tema i insändare, intervjuer och debattartiklar. Här vimlar det av fotgängare som "svänger ut ett par meter framför bilen", "kastar sig ut utan att se sig för när jag kommer körande i full fart", "cyklar ut rakt framför mig när jag kommer körande i 50 km/timmen", etc etc. Och alltid med slutklämmen "så att jag inte har en chans att stanna", "så att jag omöjligt hinner bromsa" etc, etc.

Eftersom inga av dessa bilister – enligt vad de själva påstår – hinner stanna, så förstår man ju vilket dagligt blodbad det måste bli med hundratals (tusentals?) påkörda cyklister och fotgängare.


Samma enfaldiga tema är populärt också i myndighetspropagandan från t ex polisen och vägverket. Då brukar det låta ungefär så här på tal om bilisternas väjningsplikt: "Ni kan ju inte bara kliva/cykla rakt ut utan att se er för, utan måste ge bilisterna en chans att hinna stanna", som om det var vanligt att oskyddade trafikanter inte gör det, d.v.s. blir påkörda.


Nu är det ju faktiskt väldigt enkelt att konstatera att ovanstående är lögnaktigt. Eftersom vi inte har ett blodbad vid övergångsställen och cykelöverfarter hinner bilisterna bevisligen stanna för de oskyddade trafikanter som vågar sig ut på övergångsställen och cykelöverfarter. Och eftersom bilisterna hinner stanna "kastar sig" de oskyddade trafikanterna bevisligen inte ut i gatan utan att se sig för. Så enkelt är det


PS1: Något som kan vara bra att veta: Av de i genomsnitt 60 fotgängare som varje år under 2000-talet har dödats av bilister på övergångsställen är ca hälften pensionärer. Det vi vi ju alla att speciellt pensionärer gillar att kasta sig ut framför bilar som kommer i full fart (ironi).

PS2: Motivet bakom ovanstående lögner är inte svårt att räkna ut. Det handlar om ett angrepp på "zebralagen". Det finns starka krafter inom bilistlobbyn hos motororganisationerna, vägverket, NTF med flera som oförtröttligt arbetar på att sprida uppfattningen att fotgängarna inte är mogna för "zebralagen", att lagen "missbrukas" av fotgängarna.

2 kommentarer:

Erik Stigell sa...

Kul att läsa dessa insiktsfulla rader. Fick precis information om en NTF-kampanj.
Citat: Hej!
Torsdagen den 14 maj kommer NTF att genomföra en kampanj i Stockholms stad. Bakgrunden till kampanjen är att det varit en hel del olyckor vid övergångsställen. Kampanjen går ut på att uppmärksamma gående att trots väjningsplikt är det viktigt att ta ögonkontakt med bilisterna.
I uppdraget ingår att man ska dela ut tablettaskar till passerande vid 10 övergångsställen som ska bemannas med 4 personer mellan tiderna 7.30-9.30 och 11-13. Man arvoderas för hela tiden med 100 kr/tim. I anslutning till detta kommer vi ah en kort utbildning 7maj kl 13.00 i Solna
Slut citat
Kan det bli tydligare än så. Problemet är inte de människor som genom att rusa fram i hög hastighet försvårar samspel, utan de som tar sig fram i låg hastighet, lätta att samspela med.
En rejäl tankevurpa!

Anonym sa...

Det är förvånande hur många bilister som blir totalt övveraskade att det kan tänkas röra sig gångtrafikanter på ett övergångsställe!

Men det är nog en aggression för att de innerst inne vet att de borde haft bättre uppsikt. Men det är ju enklare att skylla på någon annan. Ingen skulle väl säga samma sak när de kommer till en rondell eller huvudled med väjningsplikt: "bilen [i rondellen/på huvudleden] bara körde ut rätt framför mig!!!".