onsdag 28 maj 2008

Vi cyklar på gågatan


Eftersom cyklister ofta blir utskällda (ibland t.o.m. av poliser) när de cyklar på t ex övergångsställen eller gågator följer här en liten snabblektion:
Gågata: Jadå, här får du cykla.
Obevakat övergångsställe: Här får du cykla.
Bevakat övergångsställe: Här får du cykla.
Cykla mot röd gubbe: Olagligt men inte straffbart.
När du är ute på en cykelöverfart: Bilister ska ge dig företräde (sakta in "så att det inte uppstår fara för cyklisten" som det står i lagen). Många bilister tror faktiskt (understödda av myndigheternas "cyklister behöver ni inte bry er om") att det är o.k. att köra på cyklister i detta läge.
När du har cyklat ut på ett övergångsställe: Bilister ska ge dig företräde (se ovan).

8 kommentarer:

Christin sa...

Hej!

Har du några referenser till de här uppgifterna?
Hade varit suveränt att ha med i ryggan på väg till skolan.

/

Elvine

Johan sa...

Bilistorganisationen Vägverket säger bl a så här:

http://publikationswebbutik.vv.se/upload/1604/88513_overgangsstallen_och_cykeloverfarter_utgava_5_.pdf

Tomas sa...

Du skriver att bilister ska ge företräde när en cyklist befinner sig på en cykelöverfart.

Att de enligt lagen ska sakta in så att fara inte uppstår är inte samma sak som lämna företräde.

När en obevakad cykelöverfart korsar en väg är det, tvärtom, cyklisterna som har väjningsplikt. De måste alltså stanna om det kommer en bil (Trafikförorningen kap 6 §6, se även sidan 12 i den publikation som Johan länkat till). Den regel du nämner återfinns på sidan 13 i Vägverkets publikation.

Att det är fritt fram för en cyklist att korsa en väg så länge det är cykelbana verkar vara en av de mest missförstådda trafikreglerna. både cyklister och bilister verkar tro att det är tvärtom mot vad reglerna säger. Eller också är det så att bilisterna saktar ner och cyklisterna som inte kan reglerna och tar det som en chans att strunta i väjningsplikten.

falk sa...

Ja visst har cyklister väjningsplikt vid obevakade cykelöverfarter (med vissa undantag, t ex gentemot bilist som kör ut ur cirkulationsplats och bilist som ska köra ut på huvudled). Det är inte det jag skriver om. Jag skriver att bilister enligt lag ska "anpassa hastigheten (stanna om det behövs) så att det inte uppstår fara för cyklister som är ute på cykelöverfart". Det finns nämligen många bilister som tror att de "har rätten på sin sida" om de kör på en cyklist som är ute på en obevakad cykelöverfart.

maria sa...

Oavsett om man är bilist eller cyklist eller gångtrafikant så finns inga rättigheter i trafiken, endast skyldigheter. Det borde alla ha i åtanke.

Henrik Ahlen sa...

Du skriver att det inte är straffbart att cykla mot röd gubbe, dvs på ett övergångställe. Men hur är det egenligen med dom små trafikljusen på cykelbanorna, får man böter om man cyklar mot rött där?

Det finns många såna cykel-trafikljus som är korkat placerade, där man känner sig väldigt omotiverad att stå och vänta.

Anonym sa...

Vad har du som stöd för ditt påstående att det är tillåtet att cykla på gågator? Det är det nämligen inte... Och vissa cyklister tror därmed att det är OK att cykla på trottoarer.

falk sa...

Hej Anonym. Jo enligt lagen, "Trafikförordningen 8 kap Bestämmelser för trafik på gågata och i gångfartsområde m.m.", paragraf 1, är det tillåtet att cykla på gågata. Det är bara motorfordonstrafik som är förbjuden (med undantag av varuleveranser och transporter).

Var har du sett att det är förbjudet? Länk tack.

Här finns lagen

Wikipedia om gågata