måndag 19 maj 2008

Konstapel Kling (Klang?) tänker högt

– Om alla bilister skulle sätta igång och köra som cyklister gör skulle jag inte vilja gå utanför dörren. Inte utan pansarvagn i alla fall.

Det säger Carl Gustaf Wrangel, som har lyckats bli chef för trafikpolisen i Stockholms city, i ett förvirrat ekoinslag.
Begåvat! Tänk bara hur det skulle se ut på alla trånga kombinerade gång/cykelbanor med en massa bilar som rusade fram i full fart. Livsfarligt! Rena massakern.

Och varför inte spinna vidare på Carl Gustafs djärva tänk: Tänk om alla bilister skulle sätta igång köra som barnvagnsförare. Det skulle bli ett blodbad på trottoarerna. Och tänk om alla tågförare skulle sätta igång och köra som bilister; strunta i hastighetsgränser och trafikregler. Vi skulle få tågkatastrofer med tusentals döda. Och tänk om alla piloter skulle sätta igång och köra som mopedister...

Skämt åsido. Cyklister kör cyklar och bilister kör bilar. Det är därför bilisternas framfart är så farlig, och cyklisternas så ofarlig. En polis som inte klarar av se den avgörande skillnaden mellan en cykel som väger 20 kilo och drivs med muskelkraft och en bil som väger mer än ett ton och har 150 hk motor (eller en moped och ett lokomotiv) ska kanske överväga sitt yrkesval.

Inga kommentarer: